BOJAN MUCKO – Iskusiti na vlastitim leđima & Ispražnjeno u povratu (prilog etnografiji praznine)

Radionice: svibanj, rujan.
Prezentacija radionica i knjige Ispražnjeno u povratu (prilog etnografiji praznine), izdao Heinrich Böll u suradnji s Udrugom za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII ). Greta, 11. 10. 2012., 19 h.

Fenomenu masovnog zatvaranja i propadanja poslovnih prostora u širem gradskom centru pristupam iz pješačke perspektive, tragajući za uzrocima procesa kojima su nekad frekventne gradske osi – Ilica, Tratinska i Ozaljska, Maksimirska – transformirane u ispražnjene koridore. Tijekom istraživanja osvijestio sam vlastite disciplinarne barijere pa ih radionicama osmišljenim za studente disciplina relevantnih za terenski lociranu problematiku pokušavam probiti. Sudionike upoznajem s rezultatima vlastitog istraživanja eksperimentalnim, performativno-edukacijskim metodama. Scenarij radionice fikcionalizacija je prethodnog istraživačkog procesa kojeg sam sâm prošao baveći se problematikom zatvorenih poslovnih lokala terenski, iz kulturno-antropološke perspektive. Cilj je navesti sudionike na samostalno istraživanje i pristup problemu iz vizure određene njihovim specifičnim disciplinarnim pozicijama, odnosno stvoriti interdisciplinarnu diskusiju. Radionica je osmišljena za studente raznih smjerova (novinare, arhitekte, pravnike), od kojih svaka disciplinarna grupa samostalno prolazi šetnju, a tek se u finalnoj fazi, ovisno o interesu, ostavlja mogućnost okupljanja interdisciplinarne grupe koja problematici propadanja i zanemarivanja gradskog tkiva pristupa pluriperspektivno.

Projekt je realiziran u partnerstvu s organizacijama OKC Abrašević/Abart iz Mostara (BiH) i MINA iz Lubljane (SLO), a u okviru projekta Amnezion, kojeg pordžava European Cultural Foundation (ECF).

Bojan Mucko (1983, HR), studira na Osdjeku za animirani film i nove medije i pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Posljednjih nekoliko godina bavi se urbano-antropološkim temama i preispitivanjem disciplinarnih granica kulturne antropologije kroz interdisciplinarne projekte s organizacijama civilnog društva, dizajnerima, arhitektima i suvremenim umjetnicima.  Surađivao je s dizajnerskim studijem Kancelarija i Udrugom za interdisciplinarana i interkulturalna istraživanja (UIII) na projektiranju oglasnih ploča u suradnji s jednim maksimirskim mjesnim odborom i radionicu arhitektonskih intervencija u prostoru Specijalne bolnice za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama (Goljak) u organizaciji udruge Lijepa bolnica i sekcije mladih Društva arhitekata Zagreb (DAZ). Povremeno piše arhitektonski časopis Oris, a radovi su mu objavljivani u Zarezu i mjesečniku Udruženja hrvatskih arhitekata Čovjek i prostor. Voditelj je projekta urbane kulture – ReS uRBANAE – pod okriljem Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII), a koji je usmjeren na urbano-antropološko istraživanje fenomena masivnog zatvaranja i propadanja gradskih i privatnih poslovnih prostora, a sadržajno i cijelih gradskih osi u širem centru Zagreba.