30. 9. – 6. 10.

Projektom SAVA SVIMA! stvoren je privremeni arhiv u sklopu UrbanFestivala koji sadržava izbor relevantne dokumentacije o aktivnostima, diskusijama i projekcijama za Savu i njenu obalu. Postav arhiva zainteresiranim posjetiteljima pruža mogućnost da iz sakupljenog materijala, uz pomoć fotokopirnog stroja i arhivskog osoblja, sastave svojevrsni "autorski katalog" o povijesti Save. Posjetioci su, ukoliko to žele, pozvani da dopune arhiv vlastitom dokumentacijom.

Istovremeno s radom arhiva održat će se četiri popodnevne čajanke otvorene za javnost, na kojima će publika dobiti priliku da zajedno sa stručnim gostima raspravlja o gorućim pitanjima vezanima uz Savu i njeno korištenje. Čajanke će biti simultano stenografirane te zvučno bilježene s ciljem da se neposredno nadogradi arhivska građa. To će sudionicima omogućiti da, ukoliko to žele, transkripte pojedinih diskusija prilože svojim katalozima na kraju susreta. Arhiv će biti predstavljen 29. 9. u 21 sat kratkom prezentacijom prostora i prikupljene građe.


Popodnevne Savske čajanke (18.00 – 19.30):

1. Slobodna zona Sava [30.9.]

Obala rijeke kao prostor dokolice i slobode. Tema je aktualno korištenje obale i njeno profiliranje u specifičan urbani krajolik namijenjen prvenstveno rekreaciji i relaksaciji građana. Rasprava započinje kratkim povijesnim pregledom i analizom trenutnog stanja, da bi se razvila prema projekcijama za budućnost u smislu potenciranja ovog već postojećeg identiteta Save.

2. Sava City [3.10.]

Vizije Save i njezine uloge u gradu. Tema je povijest urbanističkih natječaja te raznovrsnih prijedloga iz planerske sfere. Rasprava se bavi širokim spektrom otvorenih pitanja – od tretmana Save kao prepreke povezivanju Zagreba s Novim Zagrebom do viđenja obale kao prostora za postav reprezentativno-institucionalne arhitekture te, posljedično, lokacije budućih ključnih gradskih obilježja.

3. Sava svima [4.10.]

Pravo na Savu? Tema je pristupačnost riječne obale u smislu građanske participacije pri odlukama o njezinu korištenju te, alternativno, u smislu konkretne fizičke povezanosti i protočnosti toga gradskog prostora. Rasprava se fokusira na mehanizme i strategije gradskih vlasti u poticanju aktivacije obale – koje bi vrste urbanih parametara i političkih odluka olakšale pristup obali te razvile njenu interaktivost.

4. Nove savske tendencije [6.10.]

Individualne i kolektivne vizije razvoja i korištenja obale. Cilj je kreiranje poligona za diskusiju koja bi uključila pojedince, poduzetnike i udruženja čiji privatni projekti i inicijative nadopunjuju institucionalne planove za razvoj Save.


Udrugu Analog osnovali su 2007. Dafne Berc i Luciano Basauri kao organizaciju koja propituje dodirne točke arhitekture i širih urbanih problematika. Analog se bavi određenim kulturnim aspektima koji zaslužuju pažnju, a koje ni etablirane institucije ni korporativna domena ne obrađuju u potpunosti. Radi se o aspektima arhitektonske pozadine, usmjerenim na urbane kvalitete okoliša koji je proizveo čovjek – gdje se održivost, osim s tehnološkog stajališta, pokušava promatrati kroz cjelovitije promišljanje izgrađenog tkiva i modificiranog krajolika.

SAVA SVIMA! zajednički je projekt Analoga i UrbanFestivala u kojemu sudjeluju: Luciano Basauri, Dafne Berc, Ana Kutleša, Ivana Radenović i Sonja Soldo.

 

english/index-en.htmlshapeimage_2_link_0

PROGRAM/program.htmlshapeimage_3_link_0
IMPRESSUM/impressum-hr.htmlshapeimage_4_link_0
PRESS & FOTO/press-hr.htmlshapeimage_5_link_0
UVODNO/index09.htmlshapeimage_6_link_0
LOKACIJE/lokacije.htmlhttp://livepage.apple.com/shapeimage_7_link_0
O festivalu/festival.htmlhttp://livepage.apple.com/shapeimage_8_link_0
2001/01/hr/uvodno.htmlshapeimage_10_link_0
2002/02/hr/uvodno.htmlshapeimage_11_link_0
2003/03/hr/uvodno.htmlshapeimage_12_link_0
2004/04/hr/uvodno.htmlshapeimage_13_link_0
2005/05/hr/uvodno.htmlshapeimage_14_link_0
2006/06/hr/uvodno.htmlshapeimage_15_link_0
2007/07/hr/uvodno.htmlshapeimage_16_link_0
2008/08/hr/uvodno.htmlshapeimage_17_link_0
       Etiénne Charry
(((Dans l'Onde))) Siestes musicales /charry-hr.html/charry-hr.htmlshapeimage_18_link_0shapeimage_18_link_1
     Lala Raščić
Rekreativni potop /rascic-hr.html/rascic-hr.htmlshapeimage_19_link_0shapeimage_19_link_1
Vlado Martek
Idealiziram granicu između umjetnosti i života/martek-hr.html/martek-hr.html/martek-hr.htmlshapeimage_20_link_0shapeimage_20_link_1shapeimage_20_link_2
Stephan Mathieu
Proces/mathieu-hr.html/mathieu-hr.htmlshapeimage_21_link_0shapeimage_21_link_1
Ksenija Stevanović & Nenad Romić
Ispred, između/stevanovic-romic-hr.html/stevanovic-romic-hr.htmlshapeimage_22_link_0shapeimage_22_link_1
Reinigungsgesellschaft
Proročanstvo / Kravlji prosvjed/rg-hr.html/rg-hr.htmlshapeimage_23_link_0shapeimage_23_link_1
Analog
Sava svima!/analog-hr.html/analog-hr.htmlshapeimage_24_link_0shapeimage_24_link_1
Studenti   ALU 
Radionica 
/studenti-hr.html/studenti-hr.htmlshapeimage_25_link_0shapeimage_25_link_1
         Iris Hoppe
Savski dnevnik/hoppe-hr.html/hoppe-hr.htmlshapeimage_26_link_0shapeimage_26_link_1
Vlatka Škoro
Javna skulptura/skoro-hr.html/skoro-hr.htmlshapeimage_27_link_0shapeimage_27_link_1
Sanja Tarandek
Pause Rhythm/tarandek-hr.html/tarandek-hr.htmlshapeimage_28_link_0shapeimage_28_link_1
Ana Zubak
Zid/zubak-hr.html/zubak-hr.htmlshapeimage_29_link_0shapeimage_29_link_1