Pogledajte foto fokumentaciju i press cut završenog festivala

Program

Barbara Blasin i Igor Marković
Hrvatska
ŽENSKI VODIČ KROZ ZAGREB

ulična akcija potpisivanja peticija:
9. - 15. rujna 2006. svakodnevno od 16.00 do 19.00
različite lokacije

promocija knjige Ženski vodič kroz Zagreb:
14. rujna 2006. u 19.00
knjižnica B. Ogrizovića, Preradovićeva 5

turističko razgledavanje grada prema Ženskom vodiču kroz Zagreb:
13. rujna 2006. u 17.00
polazište: književni klub booksa, Martićeva 14d, info-point Festivala
organizator: KK Booksa
Iva Čaleta stručno nas vodi kroz "žensku" povijest grada, od lokacije do lokacije, od jedne "ženske" priče do druge.

Poziv za volontere


'Ženski vodič kroz Zagreb' kontinuirani je istraživačko-umjetnički projekt javnosti prvi puta predstavljen na Urbanom festivalu u Zagrebu u rujnu 2002., te nastavljen izložbom u Galeriji Nova i na ulicama Zagreba u listopadu 2003. Projektom se želi otrgnuti zaboravu prošlosti i konformizmu tradicionalne povijesti doprinos, utjecaje ali i život žena koje su sudjelovale u stvaranju ili 'samo' svakodnevici Zagreba. Na tragu suvremenih historiografskih tendencija "alternativne", "nove" ili "ženske" povijesti, kroz iznošenje biografija anonimnih, zaboravljenih ili prešućivanih žena simbolički se ukazuje na ulogu/poziciju žene u pojedinom vremenskom periodu.

Predstavljanjem 28 biografija, tragom klasičnog turističkog vodiča, ispisuje se i povijest samoga grada, jer grad utjelovljuje povijest, kako kaže Rosalyn Deutsche. Ključni povijesni procesi dogodili su se u njemu, velika umjetnost je proizvedena, značajne odluke donesene. Istovremeno to je prostor u kojemu se svakodnevno događaju jednostavne rutine, uobičajene stvari se proizvode. Projekt se odvija kroz nekoliko međusobno povezanih i isprepletenih aktivnosti: ulične akcija potpisivanja peticija, promocije knjige i javnog zagovaranja za trajno obilježavanje sjećanja na odabrane žene.

Odabirom lokacija značajnih za njihove biografije, mapira se odnosno lokacijama pridaje značaj koji uobičajeno nemaju, čime se stvara specifična "ženska" karta. S obzirom da je grad privremen, palimpset sjećanja, ideja i tradicija koji ponavlja određene cikluse i pamti specifične tradicije, ali istovremeno i permanentno mijenja i kreira nove, sistemi su znakova (gradske mape, poetske deskripcije, fotografske predstavljanja i mnoštvo drugih), kodovi neophodni za razumijevanje grada.

1. Ulična akcija potpisivanja peticija
Tijekom trajanja Urbanog festivala (09. - 15. 09. 2006., svaki dan od 16 do 19 sati) na dvadesetak lokacija u širem središtu grada biti će postavljeni štandovi na kojima će se potpisivati peticija za trajno obilježavanje uspomene na svaku od odabranih žena. Na njima će se nalaziti promo-materijali.
Suvremenim društvenim angažmanom potpisivanja peticija, kako posjetitelja festivala, tako i građana/ki Zagreba, uspostavlja se potrebna veza između prošlosti i stvarnog i neposrednog društvenog okruženja, čime se ženska povijest upisuje u locus grada.
Iz književnog kluba Booksa biti će organizirana skupni obilazak svih lokacija uz vodiča.

2. Promocija knjige
14. rujna (u knjižnici "Bogdan Ogrizović" u 19 sati) održati će se promocija knjige "Ženski vodič kroz Zagreb" koja je prvi pokušaj da se na jednom mjestu sakupe i predstave biografije koje ilustriraju (žensku) povijest Zagreba. Vodič je objavljen dvojezično (hrvatski / engleski).

3. Zagovaranje za postavljanje obilježja
Nakon ulične akcije, te promocije i distribucije knjige, završna faza projekta je predstavljanje potpisanih peticija gradskim vlastima, i zajedno s partnerskim udrugama Blok i B.a.B.e., zagovaranje i lobiranje za postavljanje trajnih memorijalnih obilježja.


Autori: Barbara Blasin i Igor Marković
Suizdavači knjige: Izdavačka kuća Meandar i B.a.b.e.
Projekt su financijski podržali: Ministarstvo kulture, Gradski ured za kulturu, Vladin ured za ravnopravnost spolova, Quinna till Quinna


Predstavljene žene:
Bara Kramarić (1699.)
Judita Petronila Zrinska (1700.)
Barica Kabalini (1786.)
Barbara Kovačić (1786.)
Sidonija Erdödy Rubido (1846.)
Uršula Volf (1870.)
Marija Jambrišak (1871.)
Betika Rihtarić
Izidora Sekulić i Viktorija Soronijević (1887.)
Ivana Hirschmann (1894.)
Milica Bogdanović
Milka Maravić i Vjera Tkalić (1901.)
Dr. Karola Milobar (1906.)
Paula Landsky (1911.)
Alma pl. Balley (1914.)
Zlata pl. Šufflay (1919.)
Eugenija Prelčec (1924.)
Božena Begović (1926.)
Štefica Vidačić (1927.)
Vjera Marjanović-Krajovan (1928.)
Mia Čorak Slavenska (1932.)
Katarina Matanović (1936.)
Lea Kraus (1937.
Elvira Kohn (1942.)
Ivana Dugorepec (1947.)
Tatjana (Josipa) Marinić (1948.)
Milena Varićak (1958.)
Blaženka Despot (1979.)
Milka Planinc (1982.)
Ženska grupa Trešnjevka (1987.)

barbarabla@yahoo.com

x