Prijašnja izdanja UrbanFestivala: 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007

JAVNA PREZENTACIJA RADOVA
RAZGOVOR S UMJETNICIMA

studenti ALU / Laboratorijske vježbe 1
sri 7.5. u 18.00 / Park ALU, Ilica 85

Opovoempé / Out of Key(s)
čet 8.5. u 18.00 / Ljetno kino Tuškanac

Andreja Kulunčić / Žao mi je... nije mi žao
pet 9.5. u 14.30 / 88.1 MHz - Radio Sljeme

Sagadin & Hieslmair / Stopa povrata
pet 9.5. u 18.00 / Pučko otvoreno učilište, Vukovarska 68

Martin Krenn / Spomenik za grad pravde
sub 10.5. u 12.00 / Trg maršala Tita

Stefan Rummel / Podzemni duhovi
pon 12.5. u 11.00 / Trg bana Jelačića, kod starog javnog WC-a

Vered Dror / Skriveni grad
uto 13.5. u 11.00 / Britanski trg, pošta

Barbara Blasin / Ugrožena čestica
sri 14.5. u 11.00 / Booksa, Martićeva 14d


BRZI PRISTUP RADOVIMA

Uvodno


Ovaj je pjesnik nezadovoljan, čak štoviše melankoličan. No njegova melankolija nastaje iz rutine. Jer upasti u rutinu znači žrtvovati svoje idiosinkrazije, odreći se dara da se odbija. Upravo nas to čini melankoličnima... A nema veće rutine od ironije koja dizano tijesto privatnog mišljenja diže poput praška za pecivo.

Ovako Walter Benjamin piše o Kästneru u eseju o melankoliji ljevice. Danas nam se, više nego ikad, čini da je ovaj fenomen sveprisutan i odlučujući. U svakom slučaju, mnogostruki su i brojni gubitci u našem vremenu: raspad socijalističkih projekata, društva kao cjeline, kao projekta, nestanak rada i klase, gubitak održive alternative političkoj ekonomiji kapitalizma... Na valu ovih gubitaka plove i ostali: danas nemamo osjećaja za međunarodnu, pa ni lokalnu, zajednicu, nemamo uvjerenja u istinu društvenog poretka. Stoga patimo ne samo s osjećajem izgubljenog povijesnog trenutka, ne samo izgubljene teorijske i empirijske usklađenosti, već i izgubljenog načina života i izgubljenog smjera potrage.

Melankolik je odan "svijetu stvari", što sugerira određenu logiku fetišizma sadržanu u logici melankolije. Tako više volimo naše strasti i razloge, naše analize i uvjerenja, nego što volimo postojeći svijet koji navodno nastojimo promijeniti. Jer smo prečesto više vezani uz određenu političku analizu ili ideal - pa čak i za neuspjeh ili slom tog ideala - nego za to da zgrabimo mogućnosti za radikalnu promjenu u sadašnjosti. Melankolija nam ne pomaže da izađemo na kraj s budućnošću, ali kreativna melankolija možda otkriva neke fantazije epohe, a u tim se fantazijama rađa i moguća budućnost.

Uputivši ovakav poziv na sudjelovanje na UrbanFestivalu zanimalo nas je, između ostaloga i zbog godišnjice koju obilježavamo, otvoriti ovu temu u umjetničkom polju, dakle u području imaginacije u kojem se osjećaji gubitka ne vezuju uz stvarni svijet, već se tu obnavlja njeno kreativno vrelo, tu nam je dopušteno da razmišljamo neopterećeni ovim gubitcima. Odabrani umjetnici boravili su u istraživačkim posjetima Zagrebu, a nastali radovi njihovi su uvidi u lokalnu sredinu, njena žaljenja, gubitke, stranputice i moguće smjerove.

Vesna Vukovićorganizator: [BLOK] - Lokalna baza za osvježavanje kulture je neprofitna nevladina organizacija koja producira i organizira inovativna umjetnička događanja, radi na širenju i promjeni javnog prostora kroz poticanje participacije građana, hibridne umjetničko-istraživačke projekte usmjerene na promišljanje društvenih fenomena i urbane strukture. [BLOK] radi na stvaranju i održavanju kontinuiteta umjetničkog djelovanja u javnom prostoru.