hr/en
bio   

The Hair Project
otvorenje 19. 80. 2011., Muzej grada Pazina, 21:00h

U Muzeju grada Pazina, francuska umjetnica Clémence Agnez izradila je skulpturu od vlasi ljudske kose. Predstavljanje njezinog rada u starom Kaštelu bilo je dio gostovanja UrbanFestivala na pazinskom festivalu Sedam dana stvaranja. Clémence i njezina asistentica Magali L’huillier su u prostoru Kaštela provele sedam radnih dana vrlo detaljno i pažljivo izrađujući delikatnu i krhku skulpturu. Clémencin fizički rad i angažman uvijek podrazumijeva određenu usamljenost, posvećenost i okrenutost sebi te implicira dugotrajni nevidljivi rad. Finalni produkt je jednako tako teško uočljiv, krajnje suptilan ali ipak prostorno razveden, pa ova instalacija zapravo obuhvaća prilično veliki volumen. No da bi se skulpturu doživjelo potrebno joj je posvetiti posebnu vrstu pažnje. U tom smislu nije nevažno da je ova skulptura postavljena upravo u Muzeju grada Pazina jer upućuje na to s koliko bi se pažnje, osjećaja i suptilnosti mogli, ili možda trebali, odnositi prema vlastitom nasljeđu, a što je ujedno i tematska okosnica Sedam dana stvaranja. Clémencine skulpture i inače, ne samo u ovom slučaju upućuju na određeni genius loci – duh mjesta kojeg nosi svaki prostor važan za određenu zajednicu te istovremeno upućuje kako je taj duh mjesta teško racionalno objasniti ili deskriptivno izložiti, nego ga je potrebno, u pravom smislu iskusiti i doživjeti.

 

Foto: Nina Šperanda

 

Clémence Agnez

Clémence Agnez (1984, FR) studirala je u Parizu na École supérieure des beaux-arts de Toulouse i École Nationale des Beaux-Arts de Bourges. Specijalizirala je kiparstvo u Fibra Art studiju na Sveučilištu u Hong Kongu, Kina. Pohađa poslijediplomski studij filozofije i estetike na Université de Nanterre u Parizu.
Njezin rad propituje granične situacije percepcije kreirajući efemerne i suptilne intervencije u skladu s njihovim okruženjem. Pri tome oblikuje trodimenzionalne strukture koristeći razne materijale kao što je prašina, voda, smola, žbuka i najviše od svega – ljudska kosa. Strukture, koje je u početku teško uočiti, postepeno postaju uočljive očima publike. S minimalnim sredstvima, prostor se redefinira i daje mu se novi smisao. Rad se oslanja na direktnu percepciju u specifičnim uvjetima, izbjegavajući verbalna objašnjenja.

Agnez je napravila niz skulptura od kose u raznim gradovima, u galerijskim prostorima, na javnim površinama kao i u privatnim stanovima, u La Vitrine (Maribor, Slovenija), Laboatoire Art et Botanique (Versailles, Francuska), Tajne izložbe (Zagreb, Hrvatska) itd. U okviru UrbanFestivala pozvana je da istraži i reagira na bogato kulturno naslijeđe Pazina i njegovu prirodnu raznolikost.