hr/en
bio   

Irfan Hošić – Arhitektura u službi ideologije

Predavanje tematizira artikulaciju totalitarnog političkog ubjeđenja kroz arhitekturu, graditeljstvo i urbanizam. Na nizu primjera – počev od Hitlerove arhitektonsko-urbanističke psihoze, preko Niemeyerove Brazilije, Sjeverne Koreje, Kine, Izraela, Libije, Dubaija – moguće je posložiti nekoliko graditeljskih pothvata gdje se ideologija susrela sa arhitektonskom formom i dala joj novo značenje i smisao. Slučaj nacionalsocijalizma u tom kontekstu danas je paradigmatski jer bilježi sistematsko samokritičko suočavanje sa graditeljskim naslijeđem tog perioda. Dok su primjeri iz sredina gdje vlada apsolutizam odveć poznati (Sjeverna Koreja, Kina ili Libija), slučaj Izraela čini se usamljenim i osobenim jer uspostavlja sasvim nov arhitektonsko-urbanistički poredak vladanja i upravljanja društvenim grupama.

Istu temu arhitekture u službi ideologije moguće je svesti i na uži društveno-politički kontekst jugozapadnog Balkana i kroz nekoliko primjera ilustrirati specifičnosti ideološki napregnute arhitekture južnoslovenskih naroda od devedesetih naovamo.

Irfan Hošić (1977, BiH) stekao je zvanje magistra znanosti 2008. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu kod prof. dr. sc. Zvonka Makovića na Odsjeku za povijest umjetnosti. Živi u Bihaću gdje radi kao viši asistent na Tehničkom fakultetu (odsjek za Tekstilni dizajn) na kolegijima Historija umjetnosti, Historija tekstila i odjeće 20. vijeka i Sociologija kulture i mode. Realizirao je izložbe «Šta je to apstrakcija? Umjetnost u BiH pedesetih i šezdesetih» (2007), «Umjetnost i terorizam – bosanskohercegovačka umjetnost nakon 11/9» (2009) i Odjeća kao simbol identiteta (znanstveni simpozij i izložba) sve u Gradskoj Galeriji u Bihaću. Redovni je suradnik nezavisnog tjednika Dani, Sarajevo.