hr/en
bio   

S onu stranu gradilišta, Ljubljana
08. 10. 2011, Kino Grič, 19:00h

U suradnji sa stanarima susjedstva i ostalim zainteresiranim ljudima, KUD Obrat pretvara dugo-ograđeno zemljište blizu Rešljeve ulice u centru Ljubljane u društveni prostor [autonomni kulturni, društveni i politički prostor] namijenjen vrtovima, druženju, ekološkim projektima, obrazovanju, umjetnosti i kulturi. Na ovaj način realiziraju svrhu projekta koja je istražiti i pokazati potencijal degradiranih urbanih područaja i njihovu mogućnost da poprime nove vrijednosti kroz privremene društvene intervencije.

S onu stranu gradilišta bila je učionica za sve sudionike, ne samo o vrtlarstvu i ekologiji, nego i o podijeli održavanja prostora i procesualnoj i participatornoj organizaciji istog.

U prezentaciji autori će govoriti o tome što projekt poput S onu stranu gradilišta znači u kontekstu Ljubljane i njezinim prostornim i ekološkim politikama, u kontekstu bogatih mjesnih tradicija vrtlarstva u malenim teglama, i u kontekstu mnogih drugi prostornih inicijativa u regiji kao i drugih srodnih projekata na globalnoj razini koji se bave urbanim vrtlarstvom i participatornim prostornim razvojem.

S onu stranu gradilišta
Lokacija: Resljeva ulica, Ljubljana
Trajanje: August 2010–present
Autori: KUD Obrat (Stefan Doepner, Urška Jurman, Polonca Lovšin, and Apolonija Šušteršič), u suradnji s članovima projekta S onu stranu gradilišta
Koproducenti: zavod Bunker, KUD Obrat
Vlasnik zemljišta: Općina Ljubljana

 

KUD Obrat

KUD Obrat je mala neprofitna organizacija koju su Polonca Lovšin, Tomaž Tomažin, Stefan Doepner i Urška Jurman osnovali 2006. u Ljubljani; kasnije im se pridružila i Apolonija Šušteršič. Njihov program se bavi proizvodnjom, istraživanjem, prezentiranjem i obrazovanjem u područuju suvremene vizualne umjetnosti, zvuka i arhitekture. Rade transdisciplinarno dotičući se raznolikih tema u svezi sa suvremenom umjetnosti, arhitekturom i društvom. Unutar spomenutog, posebno se fokusiraju na različite fenomene koji karakteriziraju urbani život i prostor.

Njihova suradnja započela je 2004. kada su Polonca Lovšin i Urška Jurman realizirali Ready 2 Change [Spremni za promjenu] u Ljubljani. Ready 2 Change je bio transdisciplinarni projekt koji se sastojao od privremene razmjene umjetnika, izložbe, predavanja, prezentacija i radionica s namjerom da ponude višeznačni uvid u pitanja mogućih alternativa života i inovativnih pristupa svim vrstama sustava koji vladaju našim svakodnevnim životima. Projekt se fokusirao na principe neformalne, privremene i samoodržive arhitekture, alternativnog korištenja energije, paralelne ekonomije i “do-it-yourself [uradi-sam]” princip te na samoorganizaciju i uzajamnu suradnju.