hr/en
Događanja   

O zgradama i ljudima: Angela Schanelec i Heinz Emigholz
7., 8. i 9. 10.
Kino Grič, 21:00 h

Kino njemačke redateljice Angele Schanelec se emfatički vrti oko gradskog života. Oko mjesta po gradovima (što je i naslov autoričinog drugog dugometražnog filma), prikazujući prostore susretanja i rastanjanja. Svedeni dramaturški okvir Schanelečine filmove na prvi pogled čini oporim i izvještačenim, sve dok se ne uđe u njen kinematografski prostor u kojem mjesta i gradovi sačinjavaju ravnopravne aktere radnje koji su mnogo više od atmosferskog dodatka osnovnoj narativnoj liniji. Psihogeografsko kino Schanelec koreografira na mikro-razini, izvlačeći nezamjetne elemente iz njihove svakidašnje anonimnosti u složeni prostor interakcije likova, likova i mjesta, mjesta sa mjestima.

Marseille i Orly su dva filma parnjaka, što i sama autorica ističe kad govori o nastanku tih filmova. U Marseilleu se nalazimo u dva grada (Berlinu i Marseilleu), prateći nerealizirane i nesretne ljubavi jedne mlade fotografkinje, dok je Orly filmska studija jednog paradigmatskog (ne)mjesta – pariške zračne luke – i likova koji u njemu borave na trenutak u među-prostoru tranzita.

Rijetki su filmski autori čije se djelo tako intenzivno bavi arhitekturom, kao što je to slučaj s njemačkim redateljom Heinzom Emigholzom. Na Urbanfestivalu ćete imati priliku pogledati trinaesti nastavak iz njegova niza Fotografija i ono izvan (Photographie und Jenseits), koji je posvećen amblematskim arhitektima Moderne. Cilj je arhitekturu prikazati kao autobiografiju, i to Emigholz ostvaruje sredstvima eksperimentalnog, strukturalnog kina – gdje se redatelj čineći zgrade i interijere isključivim junacima svojih uradaka poigrava konvencijama filma i slikarstva (filmske plastike koje nisu mrtva priroda, niti tableaux vivants). U Loos Ornamental Emigholz u 28 zgrada ispisuje život i djelo Adolfa Loosa čija su praksa i promišljanja bitno utjecala na razvoj arhitekture u dvadesetom stoljeću.
 

Marseille (Njemačka, 2004. / 94 min. / 35mm)
režija i scenarij: Angela Schanelec
kamera: Reinhold Vorschneider
igraju: Maren Eggert, Alexis Loret, Marie-Lou Sellem, Devid Striesow

 
 
 
 
 
 
 
 

Orly (Njemačka/Francuska, 2010. / 84 min. / 35mm)
režija i scenarij: Angela Schanelec
kamera: Reinhold Vorschneider
igraju: Maren Eggert, Bruno Todeschini, Natacha Régnier, Mireille Perrier, Emile Berling, Josse De
Pauw i dr.
 
 
 
 
 

*Marseille i Orly prikazujemo s engleskim titlovima

Loos Ornamental (Njemačka, 2008. / 72 min. / 35mm)
režija, kamera, montaža: Heinz Emigholz

produkcija: Vizualni kolegij Multimedijalnog instituta i [BLOK]
koncept i koordinacija: Petar Milat
tehnička asistencija: Slobodan Alavanja

Projekt se realizira uz potporu Austrijskog kulturnog foruma Zagreb, Goethe-Institut Kroatien, Hrvatskog audiovizualnog centra, Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba