hr/en
Projekt   

Urbani povrtnjak

Inspirirani željom da u urbanom okolišu sami proizvodimo hranu koju jedemo, istovremeno ciljajući na afirmaciju javnog prostora kao mjesta produkcije a ne isključivo konzumacije, U sklopu UrbanFestivala 11 na terasi kluba SC zasadit ćemo povrtnjak kako bi ispitali mogućnosti šire primjene ovakve prakse.

Projekt Urbanog vrtlarenja, osim ekološki prihvatljive proizvodnje hrane, usmjeren je i na edukaciju. Tijekom raznih faza formiranja i brige oko vrta, svi su zainteresirani urbani vrtlari pozvani da sudjeluju na radionicama gdje će se moći informirati se o svemu što je potrebno za izradu vlastitog vrta u urbanom kontekstu – sadnja, kompostiranje, navodnjavanje, sakupljanje plodova… Prostor kojeg gradimo želimo otvoriti kao mjesto javne participacije koja neće biti uvjetovana tržišnim kategorijama, privatnim interesima ili stjecanjem profita, već mjesto okupljanja, razmjene znanja i vještina te (doslovnog) ubiranja plodova zajedničkog truda i rada.

Urbani povrtnjak from FADE IN on Vimeo.

Paralelno sa sadnjom vrta i radionicom urbanog vrtlarstva odvijat će se i niz popratnih akcija poput sprejanja Moss grafittija, hakiranja asfaltnih površina bušenjem rupa i usađivanjem sadnice biljaka kako bi se potaklo ponovno ozelenjivanje grada te suradnja sa slovenskom udrugom KUD Obrat koja radi na projektu urbanog vrta u Ljubljani.

Projekt je zamišljen kao dugoročno mjesto susreta ljudi različitih područja interesa i obrazovanja, kao suradnja udruga i pojedinaca u kojoj sudjeluju [BLOK], Ivan Gregov, Daniel Rodik, Naturalistas, Kultura promjene SC-a, Vladimir Tatomir, Dražena Pavlović-Lučić.

GardenCollective

Foto: Hermes Arriaga