hr/en
Priopćenje za javnost   

“Kraj povijesti” Jonasa Staala na UrbanFestivalu 11

Kao kustosice UrbanFestivala 11 pozvale smo nizozemskog umjetnika Jonasa Staala da sudjeluje na ovogodišnjem festivalu s namjerom da ispitamo kako njegove strategije anonimnih intervencija u javni prostor djeluju u našem lokalnom kontekstu. Njegova pomno osmišljena poigravanja sa sistemom moći, lišena etikete “umjetničkog”, a time i “bezopsanog” umjetničkog djela, u Nizozemskoj redovito izazivaju burne javne rasprave i reakcije građana.

Podržali smo i producirali Staalov performans Kraj povijesti ne bi li ispitali da li je svijest o javnom prostoru potisnuta. Zanima nas imaju li građani dovoljno gnjeva i snage da se bore za ono što im pripada, unatoč izgubljenoj bitci za Varšavsku i usprkos bujajućim površinama terasa kafića koje naočigled gutaju javni prostor centra grada. Ne pristajemo na novu vladavinu kapitala i totalnu dominaciju korporativne moći, potičemo novu pedagogiju ulice i uvodimo formu terapije šoka.

Ana Kutleša, Ivana Hanaček, Marijana Rimanić
kustosice UF 11

***
O svom radu Staal kaže sljedeće:

Na otvorenom (javnom) prostoru komercijalnog centra Rotterdama, grada u kojem živim, zabrana fotografiranja već postoji. Implementirana je bez ikakvih prosvjeda, obzirom da smo u Nizozemskoj već navikli na činjenicu da javni prostor nije uopće javan u praksi. Ulice su danas u vlasništvu dućana koji su tamo smješteni te ne pripadaju ljudima koji na njima borave.

Vjerujem da će se Zagreb kroz pet ili deset godina susresti s istom situacijom, obzirom da i u Zagrebu javni prostor nestaje kao mjesto koje pripada svima. Gradnja ulazne rampe za parkirnu garažu u Varšavskoj koja je rezultirala više mjesečnim prosvjedima, prvi je znak procesa u kojem se kolektivno dobro pretvara u privatno dobro.

Društveni eksperiment “Kraj povijesti” želi suočiti Zagreb sa svojom vlastitom budućnošću. Kao takav, on je forma terapije šoka. Cilj mu je da uzajamno djeluje i održi aktivnim gnjev koji će nam trebati da nastavimo borbu za demokratične prostore, za smislenu javnu sferu.

Jonas Staal

***
Pozivamo vas na debatu o akciji Jonasa Staala Kraj povijesti koja će se održati u subotu, 8.10., u 18 h u kinu Grič na konferenciji 11. UrbanFestivala.