hr/en
Performans   

Procjep
28. 06. – 11. 07. 2011,
stan u Kordunskoj 15, 5. kat, 0-24h

Uklonivši ulazna vrata stana stvaram osjetljivi, ranjivi prostor. Privatni prostor se stapa s javnim. Otvor gdje su nekada bila vrata postaje istovremeno zona jednog i zona mnogih – ali također i kapija za kratkotrajnu utopiju gdje povjerenje nadvladava strah.

Performans se oslanja na povijest nacionalizacije privatne imovine, na transformaciju privatnog u javno. Međutim u fokusu nije svojina, već upad u privatnost, dioba ili zajedništvo (ovisno o kutu promatranja) gdje dvije ili više obitelji (bivaju primorane da) žive u jednom, zajedničkom prostoru.

Deset dana živjet ću u stanu bez ulaznih vrata. Svatko može ući u stan u bilo koje vrijeme, bilo da sam tu ili odsutna. Nakon toga stan će ostati otvoren još deset dana, a tragovi mog kratkotrajnog boravka će ostati, da bi se vremenom preklopili i uvezali sa tragovima prolaznika.

07 from ivan slipcevic on Vimeo.

Intervencije/pokloni/tragovi posjetitelja Procjepa. Foto: Dušica Dražić 
 

Prva večer u Procjepu. Foto: Damir Žižić

 

Dušica Dražić

Dušica Dražic (1979, SRB) je umjetnica i nezavisna kustosica, rođena u Beogradu gdje koliko toliko boravi u ovom trenutku. U posljednje vrijeme Dražić je postala više zainteresirana za međusobne povratne veze između okruženja i njegovih stanovnika, kao i u njihovu nestabilnost. Dražić traži prostore bez zakona, prostore nepravilnosti, razlika, fleksibilnosti i intuicije koja čini nevidljive dijelove grada, ali koji su označeni tragovima koje prolaznici ostave iza sebe. Mediji koje Dražić koristi su instalacije, fotografije i performans sa malim među-naglaskom na (njihovu) netrajnost.

http://dusicadrazic.wordpress.com/