GALERIJA PM – Laku noć (Stanje tijela)

 

HDLU, Galerija PM
5.10.–24.10. 2012.

 

Laku noć (Stanje tijela) izložba je koja počiva na tri glavna djela: videu Namjeravate li da me lažete, seriji fotografija Pokaži rukom gdje te boli i performansu Na ivici.

Kontekst izložbe može se opisati kao edipovska pozicija različitih subjekata. Ovo je vidljivo kroz sučeljavanje lične, društvene, političke i umjetničke pozicije tijela u društvu na tri različita stajališta. U cilju opisivanja umjetnosti, umjetnika, akcija i sistema, pojmovi kao što su taktike, strategije i simulacije postali su sastavni dio savremenog tumačenja umjetnosti. U ovim djelima pokušavam da istražim trenutno stanje tijela, prvo iz položaja umjetnika Vesa Sovilja, u filmu o njemu koji je snimljen bez njegovog znanja. Drugo djelo, Pokaži rukom gdje te boli, pred posmatrača postavlja šokantnu dokumentaciju o komunikaciji između dvoje ljudi, od kojih je jedna osoba potpuno gluha i onesposobljena (PTSP, sindrom posttraumatskog stresa, kao posljedica posljednjih ratova na tlu Jugoslavije). Ovo djelo pokreće pitanje etičkog čina koji izaziva slike brutalnih scena i nečijeg tijela kao predmeta/proizvoda mentalnog i ideološkog nasilja.

Treće djelo, performans Na ivici, predstavlja umjetnika koji pokušava da se na odgovarajući način pozicionira u odnosu na ostale radove na ovoj izložbi. Radi se o pokušaju obrnute situacije, gdje se brutalna vanjska stvarnost prikazuje u prijatnom zaštićenom unutrašnjem umjetničkom prostoru, pri čemu se tijelo umjetnika postavlja u tranzicioni ili prelazni, rubni položaj između ove dvije stvarnosti, unutrašnje i vanjske.

Naziv izložbe, Laku noć (Stanje tijela), tiče se posebnog stanja ljudskog tijela. Ovo posebno stanje trenutak je kada naše tijelo prelazi iz svjesnog u nesvjesno stanje. Taj međuodnos osnovni je diskurs ovih radova, koji pokazuju rubno-prelazni položaj tijela i našu kontrolu nad njim.

Mladen Miljanović