hr/en
Katalog   

Katalog UrbanFestivala 11

Pdf kataloga UrbanFestivala 11 mozete preuzeti ovdje, a papirnato izdanje naručiti mailom na blok@blok.hr (cijena 75kn, plaćanje internet bankarstvom ili po preuzimanju).

sadržaj →

Dočekali smo i katalog...   

Promocija kataloga UrbanFestivala 11

Iz tiska je izašao katalog UrbanFestivala 11. Promocija kataloga
održat će se u petak, 13. 01. 2012. u 20:00 sati u Greti (Ilica 92)

Kroz program UrbanFestivala 11 ove smo godine širili polje umjetničkih intervencija u ‘mnogostrukost društvenih prostora’, svjesni heterogenosti i kompleksnosti ‘javnog konteksta umjetnosti’. Inzistirali smo na nedosljednosti, ispadali iz uobičajenog ritma i remetili uspostavljene granice između umjetnosti i aktivizma. Inzistirali smo na dugotrajn(ij)oj prisutnosti u javnoj sferi, istaživali mogućnosti participativnih projekata, razvijali metodu terapije šoka, otvorili pitanje političkog potencijala slučajnih prolaznika, intervenirali u medije, pokrenuli eksperimentalni edukacijski projekt, otvorili pitanje o vizualnoj umjetnosti kao produkciji znanja, izvukli na površinu skrivenu memoriju grada, za javnost otvorili privatna dvorišta pa i stanove…

Struktura kataloga koji je pred vama odražava sam festival: UrbanFestival 11 započeo je u proljeće, projektom Urbani povrtnjak koji je realiziran kroz dugotrajni kontinuirani rad na urbanom vrtu, a završio autorefleksivno, serijom predavanja, prezentacija umjetničkih projekata i diskusija u četverodnevnom programu u Kinu Grič u listopadu. Ne sasvim završio – projekti Nacrt prijedloga za pučku školu s pravom javnosti uz glazbenu pratnju i Urbani povrtnjak nastavljaju svoje trajanje samostalno.
(iz uvodnika)

U iščekivanju UF11 kataloga   

Suma summarum

Nakon ekstenzivnog UrbanFestivala 11 koji je prve produkcije započeo u travnju, nastavio s aktivnostima u svibnju i lipnju u Zagrebu, privremeno se u kolovozu nastanio u Pazinu i u listopadu se ponovno vratio u rodni grad sa završnom konferencijom, ovogodišnji maratonski festival biti će okončan katalogom koji je trenutno u pripremi. Dok pripremamo publikaciju i željno očekujemo njezino tiskanje, još jednom se zahvaljujemo svim suradnicima, umjetnicima, publici i prijateljima. Do skorog čitanja!

Ivana Hanaček, Ana Kutleša i Marijana Rimanić

Predavanje uz vodstvo   

Nekoliko stvari koje možete čuti o neboderima

Obzirom na veliki interes za sudjelovanje u vodstvu koz zagrebačke stambene nebodere arhitektice Dubravke Sekulić, objavljujemo plan kretanja ture. S vodstvom krećemo u nedjelju, 9. 10. 2011. u 15:00 sati ispred Vitićevog nebodera u Laginjinoj 9. Svi zainteresirani koji nisu stigli uhvatiti svoje mjesto u autobusu mogu nam se pridružiti s osobnim automobilima i čuti nekoliko stvari koje je Dubravka saznala o neboderima.

1. 15:00 – polazak autobusa iz Laginjine 9
2. Rakete – (Zeleni trg 1-3) – stajanje
3. vožnja Prisavljem do Veslačke ulice
4. Veslačka ulica broj 6 – stajanje
5. vožnja preko rotora po Aveniji Dubrovnik
6. Siget (Siget 9) – stajanje
7. vožnja preko Aleje Pomoraca
8. vožnja Zapruđem: Tomljanovića Gavrana – Adamićeva – Balokovićeva – Ante Trumbića
9. vožnja prema Maksimirskoj
10. kraj ture na uglu Harambašićeve i Maksimirske na tramvajskom stajalištu

Uskoro stiže i precizna mapa rute.

Priopćenje za javnost   

“Kraj povijesti” Jonasa Staala na UrbanFestivalu 11

Kao kustosice UrbanFestivala 11 pozvale smo nizozemskog umjetnika Jonasa Staala da sudjeluje na ovogodišnjem festivalu s namjerom da ispitamo kako njegove strategije anonimnih intervencija u javni prostor djeluju u našem lokalnom kontekstu. Njegova pomno osmišljena poigravanja sa sistemom moći, lišena etikete “umjetničkog”, a time i “bezopsanog” umjetničkog djela, u Nizozemskoj redovito izazivaju burne javne rasprave i reakcije građana.

Podržali smo i producirali Staalov performans Kraj povijesti ne bi li ispitali da li je svijest o javnom prostoru potisnuta. Zanima nas imaju li građani dovoljno gnjeva i snage da se bore za ono što im pripada, unatoč izgubljenoj bitci za Varšavsku i usprkos bujajućim površinama terasa kafića koje naočigled gutaju javni prostor centra grada. Ne pristajemo na novu vladavinu kapitala i totalnu dominaciju korporativne moći, potičemo novu pedagogiju ulice i uvodimo formu terapije šoka.

Ana Kutleša, Ivana Hanaček, Marijana Rimanić
kustosice UF 11

Arhiva