UrbanFestival 13
socijalni forum
17. i 18.4., Dom Dugave, Sv. Mateja 70a
 

Izbjeglice Europe o borbi, organiziranju i solidarnosti

Petja Dimitrova

„We demand our rights“, „we’ll rise“, „stop deportations“, „we are here to stay“, samo su neki od slogana s demonstracija izbjeglica i migranata na ulicama europskih gradova. U Hamburgu, Berlinu, Amsterdamu, Calaisu, Ceuti, Melilli, Ateni, Beču i drugdje oni koji su uspjeli preći europske granice sve su vidljiviji i glasniji u obrani svojih prava.
Europa ima problem s izbjeglicama. Problem je njezina migrantska politika. Zajednički sustav azila, ustanovljen 1997., ima za cilj osigurati vanjske granice EU. Toplinske kamere, uzimanje otisaka prstiju po sistemima Dublin I, II i III, agencije za sigurnost poput Frontexa, masovne deportacije, rezolucije o “sigurnim državama”,sabirni centri zatvorskog tipa poput onih na sjeveru Afrike i u Ukrajini, nasilne push back operacije na granicama, izolirani prihvatni centri, izbjeglički logori, zabrana rada i kretanja, novi zakonski paragrafi koji služe kriminalizaciji migranata i izbjeglica – to je očajnička “vizija” te ksenofobne politike iza koje se krije rasizam. Međunarodne norme zaštite izbjeglica sve su manje efikasne. Ljudi traže sigurnost u EU, no ako je njihov zahtjev za azilom odbijen, ostaju bez ičega, bez doma, bez novaca, bez prava na boravak i rad.
Kakva je situacija u Hrvatskoj? Izbjeglice dolaze, i mnogi od njih ostaju. Koja prava i mogućnosti imaju? S kojim problemima se suočavaju i koje borbe vode? Koji akteri djeluju u polju? Što možemo naučiti o samoorganizaciji, otporu i solidarnosti od izbjegličkog pokreta u EU? Dobar život za sve u Europi – što bi to bilo?
Stoga sam inicirala projekt u okviru UrbanFestivala u cilju istraživanja formata i resursa kojima će se zajedno promišljati i spojiti umjetnost, aktivizam, politiku i civilno društvo. Projekt “Izbjeglice Europe o borbi, organiziranju i solidarnosti” obuhvaća dva dijela, plakatnu kampanju i socijalni forum na kojem sudjeluju aktivisti iz europskih zemalja s različitim iskustvima: Njemačke, Austrije, Srbije, Mađarske. Cilj je kroz prezentacije, diskusije i prikazivanje filmova razmijeniti iskustva i razvijati zajedničku strategiju, ali i artikulirti probleme izbjeglica u široj zajednici. (PD)

PROGRAM IZLAGANJA
16:00 – 16:30 Centar za mirovne studije, Hrvatska
16:30 – 17:00 Inayat Jiskani, Hrvatska
17:00 – 17:45 Mohammad Numan, Refugee protest camp Vienna, Austrija
17:45 – 18: 30 večera
18:30 – 19:15 Rex Osa, The VOICE refugee forum Germany
19:15 – 20:00 No Border Movement, Srbija i Hrvatska
20:00 – 20:45 JD, MigSzol – Migrant Solidarity Group of Hungary
20:45 – 21:30 diskusija

U subotu 18.4. iza 17 sati pozivamo vas da nam se pridružite u Medici (Pierottijeva 11) na manifestaciji “Day against borders” u organizaciji inicijative No Border Hrvatska.

partner: Centar za mirovne studije
podrška: Dom Dugave

Petja Dimitrova je umjetnica rođena u Sofiji (Bugarska), od 1993. živi u Beču. Njena umjetnička praksa nastaje u međupolju umjetnosti i političkog i participativnog rada u kulturi. Predaje na Akademiji lijepih umjetnosti u Beču, članica je mreže “Network for Critical Border and Migration Regime Research”. Do 2014. bila je umjetnički direktor festivala Wienwoche.

Ko-urednica zbornika “Sketches of migration : postcolonial enmeshments, antiracist construction work” (u suradnji s: Bobadilla, Güres, Achola i Del Sordo) i “Regime. How Dominance is Organised and Expression Formalised” (s Egermann, Holert, Kastner, Schaffer). Članica je inicijative 1. Mart – Međunarodni dan migrantskog štrajka.