UrbanFestival 13
predavanje uz projekcije
12.12. 20h, Kinoklub Zagreb, Trg žrtava fašizma 14
 

Kino u nastajanju

Isa Rosenberger

Kino u nastajanju je istraživanje o zagrebačkoj amaterskoj filmskoj produkciji, u prošlosti i danas, i njezinoj vezi s javnim prostorom – prostorom uvijek već nastanjenim često konfliktnim osjećajima, imaginacijama, projekcijama i projektima (Schober 2013). Odvijajući se u više faza tijekom 2014. i 2015. godine, projekt istražuje i stavlja u suvremeni kontekst demokratizaciju videa i filmske umjetnosti, snažno prisutnu u radu Kinokluba Zagreb, ali i u umjetničkim radovima u javnom prostoru 1970-ih godina, kao što je instalacija Kino za balkone Ivana Ladislava Galete.  Predavanje uz projekcije u Kinoklubu Zagreb zamišljeno je kao prva faza Kina u nastajanju, a nadovezat će se na starije projekte u kojima se Isa Rosenberger bavila odnosom kina i javnog prostora.

Program se održava uz podršku Austrijskog kulturnog foruma u Zagrebu.
Hvala: KKZ, Diana Nenadić (HFS)

Isa Rosenberger kroz medij videa, instalacije i intervencije u javnom prostoru istražuje političke promjene i njihove društvene i ekonomske posljedice. Jukstaponirajući subjektivne perspektive i svakodnevne biografije s kanoniziram reprezentacijama povijesti, Rosenberger preispituje konstrukciju stvarnosti i s njom povezanu moć slike, time omogućavajući novo čitanje uspostavljenih narativa.

Školovala se na Sveučilištu primijenjenih umjetnosti u Beču i Jan van Eyck akademiji u Maastrichtu te izlagala na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Austriji i inozemstvu. Živi i radi u Beču.