UrbanFestival 13
intervencija
4.4., Trg J.J. Strossmayera, Križevci
 

Križevčanka

Selma Banich i [BLOK]

gostovanje UrbanFestivala na festivalu CultureShock

Intervencija „Križevčanka“ je komentar na procese koji oblikuju suvremene Križevce, a naslov direktno referira na pogon Križevčanka koji je, kao i druge tvornice tog industrijskog grada, u procesu privatizacije ugašen. Polazišna točka umjetničke intervencije preuzeta je iz ženske povijesti Križevaca, koja spominje Magdu Herucinu, Križevčanku koja je zahvaljujući političkoj odluci jedne carice izbjegla da bude pogubljena u okvirima sistemskog obračuna sa ženama, njihovog podčinjavanja i izvlašćivanja. Tko su i gdje su današnje Križevčanke – Magde? Kojim se suvremenim mehanizmima oduzimaju socio-ekonomska prava, ali i zajedničko vlasništvo i zajednički prostori u novoj rundi izvlašćivanja, pitanja su na koja smo odgovore potražili u urbanom prostoru Križevaca. Svaki grad ima svoju Križevčanku, svaku propast skriva neka obnova: paralelno s deindustrijalizacijom događa se i takozvano uljepšavanje glavnog križevačkog trga, kojim je svaki potencijal proizvodnje zajedničkog u tom prostoru doslovno sasječen.
Video možete pogledati ovdje!

Selma Banich je umjetnica, aktivistica i sretna kućanica, živi i radi u Zagrebu. Suosnivačica i dugogodišnja programska koordinatorica ekscene, nagrađivane platforme za edukaciju i istraživanja u izvedbenim umjetnostima. Autorica i izvođačica u projektima zagrebačke izvedbene grupe OOUR.

Umjetnička suradnica i izvođačica u projektima riječke kazališne grupe Trafik, članica Instituta za katastrofu i kaos te izvođačica u projektima čikaške izvedbene grupe Every house has a door. Kada ne radi u kazalištu, živi jednostavnim životom štovateljice prirode, čovječanstva i Weba 2.0.