UrbanFestival 13
performans
16.7., različite lokacije
 

Priroda i društvo

Nina Kurtela

Koliko je, uz danas aktualne procese komodifikacije prirode i prirodnih resursa, uopće moguće prirodu promatrati kao divljnu i netaknutu sferu u kojoj (ekonomske) kategorije koje je uspostavilo društvo ne vrijede?

„Performans Priroda i društvo sastoji se od hodanja koje kreće iz centra urbanog tkiva –  trga ispred institucija Europske unije u Hrvatskoj te prolazi rutom prema sjevernom rubu grada, sve do šume, pri čemu obilježavam pređeni put i ostavljam trag. Referirajući se na priču o Ivici i Marici, koju su u doba romantizma kanonizirala braća Grimm, umjesto kamenčića i mrvica kruha po putu ostavljam kovanice eura čime istražujem mogućnosti poništavanja vrijednosti novca s obzirom na promjenu okoliša kroz koji hodam. Na području grada, posebice gradskog centra koji na simboličkoj razini predstavlja ekonomsku i političku moć, novčići imaju svoju razmjensku vrijednost, dostupni su bilo kome i otvaraju prostor interakcije. Na periferiji, gdje urbani prostor postepeno nestaje, vrijednost novca dovodi se u pitanje, da bi na kraju, u šumskom krajoliku, mogla biti potpuno poništena, barem na simboličkoj razini, iako ne nužno i na stvarnoj.“ (N.K.)

Nina Kurtela djeluje na razmeđi različitih istraživačkih područja i stvara svoje radove kombinirajući razne discipline. Njezin je rad često multidisciplinaran i site-specific, pri čemu uključuje specifične zajednice, preispituje monetarne vrijednosti ili istražuje ideje razmjene koje stvaraju različite društvene odnose. Preispitujući identitet i intimnost, istražuje načine na koje različiti postupci tijela i osobito specifične društvene, kulturne i urbane sfere određuju čovjekovo ponašanje, utječu na naše iskustvo i pogađaju nas.

Često koristi situacije iz svakodnevnog života, smještajući ih u drugačiji kontekst kako bi ih učinila vidljivima i proširila njihovo značenje. Istražuje ideju nematerijalnog rada u odnosu prema svakodnevici, uključujući specifične zajednice ili koristeći vlastito tijelo kako bi dovela u pitanje isključivost umjetnosti sa svrhom brisanja razlike između stvaratelja i promatrača. Tijekom proteklih godina aktivno je izlagala svoje radove širom Europe i dobitnica je niza stipendija i nagrada.