UrbanFestival 13
performans
13.9. (petak) u 17 sati
Trg Franje Tuđmana
 

Spomenik protestu

Marko Marković

„Spomenik protestu je akcija koja podiže spomenik u čast „malom čovjeku“, svima koji shvaćaju važnost borbe za svoja prava i prava drugih. Akcija je posvećena svim hrabrim ženama, muškarcima, mladima i starima koji dižu svoj glas i koračaju ulicama. Živi spomenik je poticaj drugima da počnu aktivno djelovati protiv represivnih normi vladajućeg aparata, on je poziv na samoorganizirani otpor. Naša je dužnost upozoravati na društvene probleme, nuditi rješenja i zahtjevati odgovore. Naša je odgovornost i obaveza suprostavljati se ekonomskoj nejednakosti, ustojstvu klasnih razlika, netoleranciji te drugim represivnim oblicima i mjerama koje nameću vladajuće strukture.“ M.M.

Marko Marković, rođen u Osijeku, diplomirao slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu 2007. Istražuje različite medije, video, instalaciju, ambijent, performans i hepening. Često u svoje radove uključje publiku i tretira njihovu participaciju kao izražajno sredstvo. Osnivač je i član fleksibilne formacije Adistia,

grupe pojedinaca koja djeluje kroz performans, kao umjetnička grupa, umjetnička komuna ili organizacija. Sudjelovao je na brojnim izložbama, radionicama i festivalima u zemlji i inozemstvu. Frontmen je punk/noise/electro benda Ilija i zrno žita. 2011. je primio nagradu Radoslav Putar za najboljeg mladog vizualnog umjetnika.