UrbanFestival 13
performans
13.2.2013., Preradovićeva 18
14.12.2013., Showroom Galerije Nova, Teslina 7
 

Trojanski kolektiv

LIGNA

Tko ima pravo definirati prostor grada? Tijekom poslijednjih godina srce Zagreba je bilo poprište različitih borbi u kojima se ovo pitanje iznova postavljalo. Pobjednici povijesti se nisu umorili u ostavljanju spomenika svojih trijumfa: kopali su rupe, gradili centre i dizali skupe stanove. Kao proslava ove pobjede, nezaustavljivo širenje komercijaliziranih zona zabave pretvara ulice u prostore spektakla. Nitko ne može poreći: arhitektura grada predstavlja nepobitne činjenice. Ali nema te zgrade koja može služiti samo namjeri radi koje je građena. Trojanski kolektiv stoga nudi vježbu iz praktične kritike arhitekture. Pita svoje sudionike – a to može biti svatko – da privremeno preuzmu prostor u centru Zagreba uvodeći nove pokrete, geste i upotrebe. Čineći to, Trojanski kolektiv će ostati neprimijećen: poput drevnih grčkih posjetitelja Troje, zna se maskirati, postati nevidljiv ispod vela koji je prekrivao već i flanere 19. stoljeća: mase.

Ovdje možete preuzeti audio u mp3 formatu. Okupite grupu, ponesite slušalice i uputite se u Centar Cvjetni, učinite Trojanski kolektiv ponovno prisutnim!

LIGNA postoji od 1997. Čine ju medijski i izvedbeni umjetnici Ole Frahm, Michael Hueners i Torsten Michaelsen, koji od ranih ’90-ih rade u Freies Sender Kombinat (FSK), javnoj neprofitnoj radio stanici u Hamburgu. Svaka dva tjedna proizvode program Lignas Music Box,

kojim pozivaju slušatelje da zovu i sviraju svoju omiljenu pjesmu. Svim njihovim radovima zajedničko je poimanje publike kao kolektiva proizvođača. Tako se u privremenom udruživanju mogu proizvesti nepredvidljivi efekti koji izmiču kontroli i regulaciju prostora stavljaju pred izazove.