UrbanFestival 13
radionica
21.-27.10., zagrebački trgovi
 

Vježbanje nenastanjivih prostora

Selma Banich

“Ali, ako usred grada u bilo kojem trenutku aktivno odbacimo naše pripitomljavanje, odbijemo nametnute društvene uloge i umjesto toga živimo vođeni našim strastima, željama i hirovima, ukoliko postanemo jedinstvena i nepredvidljiva bića…mi smo, u tom trenutku, divlji.” Georges Perec, Vrste prostora/Especes d’espaces

„Radionica će se baviti istraživanjem fizičkog prostora gradskog trga i njegovog preoblikovanja u volumen beskonačnih prostornih utopija. Kroz seriju jednostavnih zadataka pokušat ćemo aktivirati prostor, u ovom slučaju zagrebačkih trgova, promišljajući ga iz posve nove perspektive; drugačije nego smo ga navikli koristiti u svakodnevnome životu. Da bismo se mogli utjeloviti u prostoru nenastanjivog, moramo pokušati razumijeti njegove mogućnosti izvan postojećih, poopćenih definicija namjene, simbola i oblika reprezentacije, istražujući što bi sve taj prostor mogao biti u odnosu na ono što nam se nameće da jest. Individualnom razumijevanju prostornih potencijala i našem odnosu spram njega pristupit ćemo oslobođni obaveze reprezentiranja njegove primarne funkcije, značenja i ideologije. Nenastanjiv kvadrat prostora tada ima šanse postati slobodno imaginiran prostor kruga.“ S.B.

Selma Banich je umjetnica, aktivistica i sretna kućanica, živi i radi u Zagrebu. Suosnivačica i dugogodišnja programska koordinatorica ekscene, nagrađivane platforme za edukaciju i istraživanja u izvedbenim umjetnostima. Autorica i izvođačica u projektima zagrebačke izvedbene grupe OOUR.

Umjetnička suradnica i izvođačica u projektima riječke kazališne grupe Trafik, članica Instituta za katastrofu i kaos te izvođačica u projektima čikaške izvedbene grupe Every house has a door. Kada ne radi u kazalištu, živi jednostavnim životom štovateljice prirode, čovječanstva i Weba 2.0.