UrbanFestival 13
radionica
7.-8.6., Galerija Miroslav Kraljević
 

Od Trga Revolucije do Trga žrtava tranzicije

D. Berc, A. Bede

Radionica je otvorena za arhitekte, umjetnike, novinare, aktiviste, istaživače, dizajnere i sve zainteresirane za pitanja transformacije javnog prostora. Tematizira funkciju trga u suvremenom gradu kroz tekstove teoretičara i lokalni primjer – zagrebački Trg Franje Tuđmana. Prvi dan kroz rad na tekstovima Sharon Zukin, Jordija Borje i Manuela Castellsa diskutiramo o javnom prostoru u suvremenim ekonomskim i političkim okolnostima, procesima privatizacije, stvaranju i rastvaranju zajednice kroz urbani prostor. Nakon mapiranja ključnih pitanja, drugi dan radionice okrećemo se specifičnom slučaju Trga Franje Tuđmana koji je nedavno ponovno došao u središte pozornosti urbanista, arhitekata, urbanih istraživača i šire javnosti, nakon što je predstavljen projekt arhitekta Nenada Fabijanića za njegovu „obnovu“. Uz pomoć press-clippinga i tekstova o povijesti ovog trga razmatramo njegove sadržaje i funkcije nekad i danas, te pratimo simptomatične (službene i neslužbene) promjene u nomenklaturi: od „Trga Francuske“ (revolucije?) preko „Trga jednog doktora“ do „Trga žrtava tranzicije“. Imajući u vidu predstavljeni projekt, špekulacije sa zemljištem i namjerno uništavanje tvornice tekstila Kamensko koji mu stoje u pozadini, te razorne posljedice koje ovakva upravljačka politika ima za društveno-ekonomski život grada, otvaramo i diskusiju o budućnosti trga. Kakvi programi, sadržaji i prakse imaju potencijal gradotvornosti, kako bi učinili (ili održali) ovaj trg uistinu javnim prostorom?Iz zajedničkog promišljanja ovog pitanja tijekom radionice nastaju i vizualne ili tekstualne skice za konkretne akcije ili intervencije (umjetničke, političke, društvene, arhitektonske…) u tom dijelu grada.

Dafne Berc je arhitektica bazirana u Zagrebu, trenutno završava doktorsku tezu na Escola Tecnica Superior d’Arquitectura de Barcelona, Katalonsko Politehničko sveučilište. Završila je poslijediplomske studije na Berlage Institutu u Nizozemskoj, nakon stečene diplome na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i predavala do 2011. Od 2007. godine zajedno s Lucianom Basauriem,

čileanskim arhitektom, vodi Analog, organizaciju za istraživanje i dizajn u proširenom polju arhitekture i urbanizma. Aleksandar Bede, arhitekt iz Novog Sada, završio osnovne i master studije arhitekture i urbanizma u Novom Sadu. Bavi se urbanim i kulturnim politikama. Jedan je od autora istraživačkog projekta “A(u)kcija – registar novosadskih prostora između ličnih interesa i javnih potreba”.