Prijašnja izdanja UrbanFestivala: 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007

JAVNA PREZENTACIJA RADOVA
RAZGOVOR S UMJETNICIMA

studenti ALU / Laboratorijske vježbe 1
sri 7.5. u 18.00 / Park ALU, Ilica 85

Opovoempé / Out of Key(s)
čet 8.5. u 18.00 / Ljetno kino Tuškanac

Andreja Kulunčić / Žao mi je... nije mi žao
pet 9.5. u 14.30 / 88.1 MHz - Radio Sljeme

Sagadin & Hieslmair / Stopa povrata
pet 9.5. u 18.00 / Pučko otvoreno učilište, Vukovarska 68

Martin Krenn / Spomenik za grad pravde
sub 10.5. u 12.00 / Trg maršala Tita

Stefan Rummel / Podzemni duhovi
pon 12.5. u 11.00 / Trg bana Jelačića, kod starog javnog WC-a

Vered Dror / Skriveni grad
uto 13.5. u 11.00 / Britanski trg, pošta

Barbara Blasin / Ugrožena čestica
sri 14.5. u 11.00 / Booksa, Martićeva 14d


BRZI PRISTUP RADOVIMA

Program


Vered Dror
Izrael
SKRIVENI GRAD
akcija

5. - 15. svibnja 2008.
Gornji grad, Rokov perivoj i crkva sv. Roka, Utrine - podzemni prolaz pod avenijom Dubrovnik, Cvjetni trg, Močvara, Osnovna škola "Kralja Tomislava" - Nova cesta 92, Trešnjevačka tržnica, Zapadni kolodvor

ARTIST PAGE (samo na engleskom!)

Pogledajte fotografije!

Žali li grad za nečim? Ako da, kako? U kojem su obliku sadržane njegove priče? Kako možemo otkriti njegove tajne? Koje su to tajne veze između stanovnika grada i priča i mjesta za kojima žali?

Početkom travnja objavljen je mali oglas kojim se pozivaju čitatelji da anonimno ispričaju svoju priču, ukažu na aspekte grada s kojima se namjerno ne suočavamo. Te priče bit će polazište za narativ ispisan Braillevim pismom po ulicama Zagreba. Tako će priče postati nešto što se može dodirnuti.

Skriveni grad želi ponuditi nov način čitanja neviđenih i nepriznatih elemenata grada, elemenata koji nose memoriju gradskoga pulsa. Brailleovo pismo traži da se jezik dotiče, da se znanje percipira tijelom. Grafit na Brailleovom pismu je poput nečujnog urlika nedodirnutoga. Skriveni grad želi ispričati priče skrivenih događaja s kojima se ljudi uglavnom biraju ne suočiti.


Vered Dror diplomirala je na School of Visual Theatre u Jeruzalemu i School of Body Theatre u Tel Avivu, gdje živi i radi. U svom radu bavi se pitanjima identiteta koristeći razne medije koje kombinira s izvedbenim umjetnostima kako bi stvorila site-specific radove.

Stvaranje umjetničkih radova u javnom prostoru za nju znači mogućnost govora drugim jezikom, ono omogućuje da skine pokrov s običnih svakodnevnih stvari, kreira izvanredne situacije koje govore društvu o njegovom stanju te tako otvara dijalog o zajedničkome. Njen rad zahtijeva zauzimanje prostora za privatnu memoriju u javnome.


alidoshi@gmail.com

-