Prijašnja izdanja UrbanFestivala: 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007

JAVNA PREZENTACIJA RADOVA
RAZGOVOR S UMJETNICIMA

studenti ALU / Laboratorijske vježbe 1
sri 7.5. u 18.00 / Park ALU, Ilica 85

Opovoempé / Out of Key(s)
čet 8.5. u 18.00 / Ljetno kino Tuškanac

Andreja Kulunčić / Žao mi je... nije mi žao
pet 9.5. u 14.30 / 88.1 MHz - Radio Sljeme

Sagadin & Hieslmair / Stopa povrata
pet 9.5. u 18.00 / Pučko otvoreno učilište, Vukovarska 68

Martin Krenn / Spomenik za grad pravde
sub 10.5. u 12.00 / Trg maršala Tita

Stefan Rummel / Podzemni duhovi
pon 12.5. u 11.00 / Trg bana Jelačića, kod starog javnog WC-a

Vered Dror / Skriveni grad
uto 13.5. u 11.00 / Britanski trg, pošta

Barbara Blasin / Ugrožena čestica
sri 14.5. u 11.00 / Booksa, Martićeva 14d


BRZI PRISTUP RADOVIMA

Program


Maruša Sagadin i Michael Hieslmair
Austrija
STOPA POVRATA
instalacija u javnom prostoru

5. - 15. svibnja 2008.
Pučko otvoreno učilište, Vukovarska 68

U Zagrebu se gradi ili je nedavno izgrađen cijeli niz projekata, između ostalog uredskih prostora, trgovačkih centara i raznih višenamjenskih objekata. Austrijske tvrtke uvelike se pokušavaju postaviti kao posrednici za te investicije koje obećavaju visoke stope rasta i prihoda. Pritom se sudionici takvih pothvata zaklinju čak i u povijesne veze - posebno se spominje zajedničko gospodarsko područje Austro-Ugarske Monarhije.

Osnova za kretanje u projekt izgradnje prvenstveno je, po mogućnosti, visok očekivani povrat kapitala koji se, kada jednom dosegne točku pokrića, treba početi slijevati natrag k investitorima i ulagačima. Kojim to mehanizmima i preko kojih osobnih kontakata i međunarodnih mreža u Zagrebu nastaju takvi građevinski projekti? Paralelno s tokom investicijskog kapitala oni uključeni u projekte putuju između Zagreba i Beča, organiziraju, planiraju, pregovaraju, sklapaju ugovore i izmišljaju nove tvrtke kćeri.

Nastala na temelju istraživanja, instalacija prikazuje realno-fiktivni tijek projektiranja, razvoja i realizacije građevinskog pothvata izgradnje jednog zagrebačkog poslovnog centra koji je vezan za Beč. U obliku mapiranja socijalnog prostora se preko odabranih aktera, odnosno mreže njihovih odnosa, razvija i u obliku scenskih slika i tekstova komentira kronološka pripovijetka koja se proteže od prve ideje, preko faze planiranja i gradnje pa sve do trenutka u kojem je objekt u cijelosti iznajmljen ili prodan.


Michael Hieslmair, arhitekt i umjetnik, živi i radi u Beču. Autor je teorijskih radova, kustoskih koncepata i izložbenih projekata koji se bave metodama prostornog planiranja, urbanim/ruralnim kulturama, mobilnošću, mikro i makro-političkim prostornim poretkom.

Maruša Sagadin, umjetnica i arhitektica, živi i radi u Beču i Grazu. Njeni projekti i koncepti bave se alternativnim modelima življenja i organizacijskim modelima gradova.

Maruša Sagadin i Michael Hieslmair zajedno rade od 2004. godine i do sada su izlagali na više međunarodnih izložbi: Bühne Land, Forum Stadtpark, Graz, 2006; Shrinking Cities II, Galerie für zeitgenössische Kunst, Leipzig, 2005; Transit Migration. Europa ist keine Festung, Kölnischer Kunstverein, Köln, 2005; Förderungspreis des Landes Steiermark für zeitgenössische bildende Kunst, Neue Gallerie am Landesmuseum Joaneum, Graz, 2004; Festival der Regionen, Ober Oestereich, 2007.


hies@him.at

marusa@mur.at

-