Prijašnja izdanja UrbanFestivala: 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007

JAVNA PREZENTACIJA RADOVA
RAZGOVOR S UMJETNICIMA

studenti ALU / Laboratorijske vježbe 1
sri 7.5. u 18.00 / Park ALU, Ilica 85

Opovoempé / Out of Key(s)
čet 8.5. u 18.00 / Ljetno kino Tuškanac

Andreja Kulunčić / Žao mi je... nije mi žao
pet 9.5. u 14.30 / 88.1 MHz - Radio Sljeme

Sagadin & Hieslmair / Stopa povrata
pet 9.5. u 18.00 / Pučko otvoreno učilište, Vukovarska 68

Martin Krenn / Spomenik za grad pravde
sub 10.5. u 12.00 / Trg maršala Tita

Stefan Rummel / Podzemni duhovi
pon 12.5. u 11.00 / Trg bana Jelačića, kod starog javnog WC-a

Vered Dror / Skriveni grad
uto 13.5. u 11.00 / Britanski trg, pošta

Barbara Blasin / Ugrožena čestica
sri 14.5. u 11.00 / Booksa, Martićeva 14d


BRZI PRISTUP RADOVIMA

Program


Martin Krenn
Austrija
SPOMENIK ZA GRAD PRAVDE
u suradnji s: Sonja Leboš, Marija Lopac, Dina Rončević, Sonja Soldo, Vesna Vuković
socijalna plastika

10. svibnja 2008. u 12.00
Trg maršala Tita

Martin Krenn u svojim radovima istražuje društveno-političko polje. Važne pretpostavke njegove prakse su nehijerarhijsko i procesualno provođenje projekata, zajedničko razvijanje strategija te obračunavanje s institucionalno-kritičkim umjetničkim praksama. U istraživanjima koja razrađuje s pojedincima i grupama dolazi do razmjene između njegove umjetničke i drugih pozicija.

Tijekom istraživačkog boravka u Zagrebu Martin Krenn vodio je trodnevnu radionicu na kojoj se kroz razgovor o društvenoj situaciji zajednički pokušalo odgovoriti na ovogodišnju temu festivala. Rezultat je akcija, izgradnja Spomenika za Grad Pravde.

Publika se poziva da sudjeluje u izgradnji spomenika od otpada industrije pića, upotrijebljenih plastičnih boca. U razvijenim zemljama uobičajeno je da trošak zbrinjavanja abalaže snosi industrija pića, dok je u Hrvatskoj donošenje Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu jednostavno rezultiralo podizanjem cijena tih proizvoda. Nakon uvođenja sustava depozita koji se počeo provoditi 2006. prema tom pravilniku, prikupljanje otpada iz kontejnera postalo je prihod sve siromašnijih stanovnika grada. Sustav depozita učinio je vidljivom sve dublju društvenu podjelu iznijevši na ulice prikupljački rad onih osiromašenih koji žive od odbačene ambalaže.

Spomenik se postavlja kao simbolička gesta kritike vladajućoj politici koja ignorira ovakvo stanje.


Martin Krenn je studirao elektronsku glazbu i primijenjenu umjetnost na bečkom sveučilištu, gdje danas predaje (na Sveučilištu primijenjenih umjetnosti). Od 2006. godine predsjednik zajednice umjetnika Austrije - IG Bildende Kunst. U svom umjetničkom radu Martin Krenn istražuje i propituje društveno-političke teme, usredotočujući se na strategije i metode otpora vladajućim odnosima moći. Pritom koristi različite medije, uglavnom fotografiju, video i internet, a projekte realizira u formatu izložbi (krećući se od pozicije umjetnika-sudionika do kuratora), weba te intervencija u javnim prostorima.


mail@martinkrenn.net

martinkrenn.net