hr/en
Katalog   

Katalog UrbanFestivala 11

Pdf kataloga UrbanFestivala 11 mozete preuzeti ovdje, a papirnato izdanje naručiti mailom na blok@blok.hr (cijena 75kn, plaćanje internet bankarstvom ili po preuzimanju).

sadržaj →

Dočekali smo i katalog...   

Promocija kataloga UrbanFestivala 11

Iz tiska je izašao katalog UrbanFestivala 11. Promocija kataloga
održat će se u petak, 13. 01. 2012. u 20:00 sati u Greti (Ilica 92)

Kroz program UrbanFestivala 11 ove smo godine širili polje umjetničkih intervencija u ‘mnogostrukost društvenih prostora’, svjesni heterogenosti i kompleksnosti ‘javnog konteksta umjetnosti’. Inzistirali smo na nedosljednosti, ispadali iz uobičajenog ritma i remetili uspostavljene granice između umjetnosti i aktivizma. Inzistirali smo na dugotrajn(ij)oj prisutnosti u javnoj sferi, istaživali mogućnosti participativnih projekata, razvijali metodu terapije šoka, otvorili pitanje političkog potencijala slučajnih prolaznika, intervenirali u medije, pokrenuli eksperimentalni edukacijski projekt, otvorili pitanje o vizualnoj umjetnosti kao produkciji znanja, izvukli na površinu skrivenu memoriju grada, za javnost otvorili privatna dvorišta pa i stanove…

Struktura kataloga koji je pred vama odražava sam festival: UrbanFestival 11 započeo je u proljeće, projektom Urbani povrtnjak koji je realiziran kroz dugotrajni kontinuirani rad na urbanom vrtu, a završio autorefleksivno, serijom predavanja, prezentacija umjetničkih projekata i diskusija u četverodnevnom programu u Kinu Grič u listopadu. Ne sasvim završio – projekti Nacrt prijedloga za pučku školu s pravom javnosti uz glazbenu pratnju i Urbani povrtnjak nastavljaju svoje trajanje samostalno.
(iz uvodnika)

U iščekivanju UF11 kataloga   

Suma summarum

Nakon ekstenzivnog UrbanFestivala 11 koji je prve produkcije započeo u travnju, nastavio s aktivnostima u svibnju i lipnju u Zagrebu, privremeno se u kolovozu nastanio u Pazinu i u listopadu se ponovno vratio u rodni grad sa završnom konferencijom, ovogodišnji maratonski festival biti će okončan katalogom koji je trenutno u pripremi. Dok pripremamo publikaciju i željno očekujemo njezino tiskanje, još jednom se zahvaljujemo svim suradnicima, umjetnicima, publici i prijateljima. Do skorog čitanja!

Ivana Hanaček, Ana Kutleša i Marijana Rimanić

Predavanje uz vodstvo   

Nekoliko stvari koje možete čuti o neboderima

Obzirom na veliki interes za sudjelovanje u vodstvu koz zagrebačke stambene nebodere arhitektice Dubravke Sekulić, objavljujemo plan kretanja ture. S vodstvom krećemo u nedjelju, 9. 10. 2011. u 15:00 sati ispred Vitićevog nebodera u Laginjinoj 9. Svi zainteresirani koji nisu stigli uhvatiti svoje mjesto u autobusu mogu nam se pridružiti s osobnim automobilima i čuti nekoliko stvari koje je Dubravka saznala o neboderima.

1. 15:00 – polazak autobusa iz Laginjine 9
2. Rakete – (Zeleni trg 1-3) – stajanje
3. vožnja Prisavljem do Veslačke ulice
4. Veslačka ulica broj 6 – stajanje
5. vožnja preko rotora po Aveniji Dubrovnik
6. Siget (Siget 9) – stajanje
7. vožnja preko Aleje Pomoraca
8. vožnja Zapruđem: Tomljanovića Gavrana – Adamićeva – Balokovićeva – Ante Trumbića
9. vožnja prema Maksimirskoj
10. kraj ture na uglu Harambašićeve i Maksimirske na tramvajskom stajalištu

Uskoro stiže i precizna mapa rute.

Priopćenje za javnost   

“Kraj povijesti” Jonasa Staala na UrbanFestivalu 11

Kao kustosice UrbanFestivala 11 pozvale smo nizozemskog umjetnika Jonasa Staala da sudjeluje na ovogodišnjem festivalu s namjerom da ispitamo kako njegove strategije anonimnih intervencija u javni prostor djeluju u našem lokalnom kontekstu. Njegova pomno osmišljena poigravanja sa sistemom moći, lišena etikete “umjetničkog”, a time i “bezopsanog” umjetničkog djela, u Nizozemskoj redovito izazivaju burne javne rasprave i reakcije građana.

Podržali smo i producirali Staalov performans Kraj povijesti ne bi li ispitali da li je svijest o javnom prostoru potisnuta. Zanima nas imaju li građani dovoljno gnjeva i snage da se bore za ono što im pripada, unatoč izgubljenoj bitci za Varšavsku i usprkos bujajućim površinama terasa kafića koje naočigled gutaju javni prostor centra grada. Ne pristajemo na novu vladavinu kapitala i totalnu dominaciju korporativne moći, potičemo novu pedagogiju ulice i uvodimo formu terapije šoka.

Ana Kutleša, Ivana Hanaček, Marijana Rimanić
kustosice UF 11

Raspored konferencije   

UrbanFestival 11 / 6-9. 10.2011. / Kino Grič / Javni prostoriO jedanaestom UrbanFestivalu više informacija možete naći ovdje.
O temama konferencije po danima nešto više pročitajte ovdje.
Raspored s linkovima na predavače i umjetnike potražite ovdje.
Vidimo se na UrbanFestivalu!

Upisi u tijeku...   

Upišite Pučku školu…

s pravom javnosti uz glazbenu pratnju! Obavezni predmet je Bubnjanje 1 a svi su ostali predmeti izborni. Osim stjecanja znanja, u Pučkoj školi možete dijeliti vlastito znanje sa svim zainteresiranim polaznicima, a da se pri tome poštuje vaše pravo na nestručnost. Zanima li vas reprezentacija sebstva, recikliranje, epistemologija, pčelarstvo, globalni ekonomski sustav, heklanje, stanje, gibanje, shiatsu masaža, turizam ili nešto još egzotičnije, Pučka škola je prava prilika za domaće zadaće koje ćete rješavati s užitkom!

Konferencija i predstavljanje radova   

UrbanFestival nastavlja s programom u listopadu!

Od 6. do 9. listopada očekuju nas predstavljanja dosad realiziranih projekata, predavanja, vizualni kolegij i dva nova projekta u kojima nas beogradska arhitektica Dubravka Sekulić i kanadska umjetnica Michelle Teran vode na neponovljive ture po Zagrebu!

predstavljanja projekata:
Ana Zubak, The Big Picture
Rafaela Dražić, Gospodaru želim te obogatiti
Kuća ekstremnog muzičkog kazališta, CEFAS
Nicole Hewitt, Bez naziva
Jonas Staal, Kraj povijesti
Dušica Dražić, Procjep
Clemence Agnez, Hair Project
Urbani povrtnjak

predavanja i diskusije:
David Belas (7 dana stvaranja)
Trenton Oldfield (This is not a Gateway) – Who Dares Wins Urbanism
Srećko Horvat
Irfan HošićArhitektura u službi ideologije
KUD Obrat
Bojan Mucko

filmski program:
O zgradama i ljudima, vizualni kolegij (kustos: Petar Milat)

Točan program i lokacije uskoro!

Clémence Agnez u Pazinu   

Nevidljiva skulptura

U Muzeju grada Pazina, francuska umjetnica Clémence Agnez izradila je skulpturu od vlasi ljudske kose. Predstavljanje njezinog rada u starom Kaštelu bilo je dio gostovanja UrbanFestivala na pazinskom festivalu Sedam dana stvaranja. Clémence i njezina asistentica Magali L’huillier su u prostoru Kaštela provele sedam radnih dana vrlo detaljno i pažljivo izrađujući delikatnu i krhku skulpturu. Clémencin fizički rad i angažman uvijek podrazumijeva određenu usamljenost, posvećenost i okrenutost sebi te implicira dugotrajni nevidljivi rad.

[BLOK]ov tim preselio se u Pazin   

UrbanFestival na 7 dana stvaranja

plakat-7ds_2011_web-manjiU petak, 19. 08. 2011. u 20:30 sati kustoski tim UrbanFestivala 11 predstavlja svoj dosadašnji rad na pazinskom festivalu 7 dana stvaranja. Tom ćemo prilikom u dvorištu pazinskog Kaštela istaknuti principe našeg rada, važnost javnog prostora za urbane sredine i specifičnosti produkcije umjetničkih radova u javnom prostoru. Uz kustoski tim, a u sklopu UrbanFestivala, u Pazinu gostuje i francuska umjetnica Clémence Agnez koja će istu večer predstaviti svoju site-specific instalaciju.

Procjep DUšice Dražić   

Zatvaramo vrata u Kordunskoj

Umjetnica Dušica Dražić i kustosice UrbanFestivala 11 odlučile su okončati performans Procjep 06. 07. 2011, pet dana prije najavljenog kraja izvedbe. Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u performansu, te svojim boravkom u Kordunskoj učinili ovaj eksperiment izuzetno zanimljivim i neprocjenjivim iskustvom.

Akcija Rafaele Dražić na Ciboninom tornju   

Zahvaljujući jeftinoj radnoj snazi

Priopćenje za medije o akciji Rafaele Dražić na Ciboninom tornju u okviru UrbanFestivala 11

Tema ovogodišnjeg UrbanFestivala, mjesto s kojeg smo započele istraživanje i komunikaciju s umjetnicima, bila je arhitektura nebodera. Tema nas je vrlo brzo usmjerila ka tome da se na različite načine zajedno s umjetnicima/cama i drugim sudionicima bavimo pitanjem razlike između privatnog i javnog, onim rubnim situacijama u kojima je teško definirati “javnost” prostora, te na procese privatizacije u različitim aspektima.

Rafaelu Dražić, po vokaciji dizajnericu, pozvale smo da sudjeluje na ovogodišnjem UrbanFestivalu s novim, za tu priliku koncipiranim projektom. Naš se izbor temeljio prije svega na onom segmentu njezinog djelovanja u kojem dizajnersku ulogu isprepliće s onom kustoskom i umjetničkom, te im dodaje i aktivističku dimenziju. Primjerice, na zabranjivanoj izložbi 7 nula izlagala je fotografije grafita kojima se kritizira politika Željka Keruma, a za Ad hoc projekt osmišlja svojevrsna “pravila igre” za promišljanje pojmova slike i cenzure te pozvala niz kolega na sudjelovanje.

Završila akcija "The Big Picture"   

Razglednice s prizemljenog vidikovca

Dvodnevna akcija Ane Zubak spustila je na ulicu komadić privilegiranog pogleda – vidikovca s Ciboninog tornja i s Iličkog nebodera. Više stotina građana iskoristila je priliku za fotografiranje pred panoramom Zagreba i izradu personalizirane razglednice. Tijek i rezultate akcije pratite na http://anazubak.tumblr.com/

Akcija u javnom prostoru   

Komadić velike slike

The Big Picture, urbana akcija Ane Zubak izvodit će se 30. 06. 2011, u podnožju Ciboninog tornja (trg Dražena Petrovića 3) i 01. 07. 2011 u podnožje Iličkog nebodera (Ilica 1) od 13 do 15 sati. The Big Picture tematizira nestajanje javnog i javnosti dostupnog prostora pretvaranjem istog u privatni. Potaknuta činjenicom da je vidikovac Iličkog nebodera u samom centru grada nekada bio dostupan svima, te da danas više to nije slučaj, Zubak je vidikovac odlučila spustiti na zemlju. “Panoramske poglede, u kojima uživaju tek poneki moćnici, simbolički prenosimo u javni prostor u velikim dimenzijama. Prolaznicima omogućavamo fotografiranje ispred tih istih panoramskih fotografija Zagreba, te im na licu mjesta ispisujemo personalizirane fotografije u formi raglednice.” ističe Zubak.

Radionica u Urbanom povrtnjaku   

Self made Moss Graffiti

Izrada grafita od mahovine ekološka je i neinvazivna metoda oslikavanja zidova koja se, u najkraćim crtama, sastoji od oblikovanja rasta mahovine u željenim oblicima. Da bi mahovina zaista rasla tamo gdje mi želimo i u formi koju joj zadamo, potrebno je osigurati joj adekvatne uvjete.