Kino Underground

William Raban, MMX (28 min, 2010.)
Želimir Žilnik, Crni film (14 min, 1971.)
filmski program
Tunel Grič
četvrtak, 7.10., 18.00 h

U namjeri da afirmiramo niz zapuštenih i neiskorištenih gornjogradskih prostora filmski program festivala smjestili smo u tunel Grič, jedan od podzemnih tunela pod Gornjim gradom koji još uvijek čeka svoju prenamjenu iz vojnog objekta u Muzej osjetila.
U arsenalu mehanizama socijalne kontrole Kino Underground stavlja naglasak na društvene norme kao mehanizme nadzora, kao i na socijalne kontraste i razne aspekte segregacije urbanog stanovništva.

William Raban kontinuirano se bavi urbanim prostorom, posebno istočnim Londonom kojeg sustavno dokumentira posljednjih dvadeset godina. Filmom About Now MMX nastavlja s eksperimentima (raz)gradnje filma koristeći snimke nadzornih kamera s tornja Balfron. Autorov eksperiment u kombinaciji s glazbom Davida Cunninghama rezultirao je portretom Londona iz kojeg su čitljivi socijalni kontrasti grada i ritam urbanih promjena.

Crni film jedan je od Žilnikovih ranih radova, blizak warholovskoj filmskoj antipoetici, a kritizira društvenu, ekonomsku i političku svakodnevnicu. Film se bavi marginalnim slojem društva – beskućnicima – kroz tek na prvi pogled apsurdan pokušaj rješavanja njihovih životnih problema.

Bio William Raban (1948.) filmski ekran doživljava istovremeno kao prozor za projekcije vanjskog svijeta i kao zrcalo na kojem reflektira sam proces nastajanja filma i prostor u koji gledatelj upisuje vlastita iskustva. S ciljem odupiranja pasivnoj konzumaciji orijentiran je na poticanje aktivne participacije publike u konstrukciji značenja. Filmsku karijeru započinje ’70-ih godina, a njegovi su rani radovi prikazani 2000. godine u londonskoj Whitechapel Art Gallery na izložbi Live in Your Head i na izložbi SHOOT SHOOT SHOOT u Tate Modern. Filmovi nastali u posljednjih dvadeset godina prikazivani su na britanskoj televiziji i brojnim međunarodnim filmskim festivalima (Marseille, Lisabon, Leipzig, Amsterdam). 2004. Britanski filmski institut izdao je DVD s izborom filmova i dokumentarnim filmom o Rabanovu radu. Raban piše za stručne časopise Vertigo i Filmwaves te je savjetnik za umjetnički film pri Umjetničkom vijeću Engleske. Kao predavač radio je na prestižnoj Saint Martin School of Art, a trenutno predaje na London College of Communication.

Bio Želimir Žilnik (1942.) svojim socijalno angažiranim igranim filmovima i dokumentarcima, u bivšoj je Jugoslaviji zaradio kritičke hvalospjeve (Nezaposleni, 1968., Najbolji dokumentarni film na festivalu u Oberhausenu 1968.; Rani radovi, 1969., Najbolji film na Berlinskom filmskom festivalu), ali također i cenzuru u sedamdesetima zbog svog nepokolebljivog kritiziranja državnog aparata.
Žilnikovu plodnu karijeru koja uključuje više od 50 igranih i dokumentarnih filmova te kratkih filmova obilježava niskobudžetna produkcija i izazovne političke teme. Njegova sposobnost da uoči i razvije uvjerljive priče iz života običnih ljudi je nit koja se provlači kroz njegov dokumentaristički i doku-dramski rad. Odnedavna, njegov se fokus pomaknuo s podjela na Balkanu na ispitivanje njegovih odnosa sa sve čvršćim kontrolama europskih granica, ulazeći duboko u srce pitanja izbjeglica i iseljenika.