Nives Sertić i Sonja Pregrad (HR)

Gledati nije dovoljno

participativni performans
okupljanje u kuli Lotrščak / Markov trg, Kamenita ulica, Opatička ulica, Matoševa ulica
utorak, 5.10., 18.00 h

Rad problematizira mehanizme kojima državni sistem kontolira javni prostor kao i nemogućnost uspostave bilo kakve komunikacije s tim sistemom. Nametanjem svoje represivne moći koja se doslovno, ali i metaforički manifestira kroz nadzorne kamere, sistem je okupirao javni prostor ne ostavljajući mjesta običnoj, opuštenoj svakodnevici. Umjetnička forma performansa ovdje postaje politički čin kojim se problem artikulira. Represivna moć sistema želi se osvijestiti na razini pojedinca koji dobiva mogućnost da na postavljeni koncept odgovori svojom verzijom čina – nizom javno izvedenih gesti pred nadzornim kamerama.

KARTA NADZORNIH KAMERA NA GORNJEM GRADU

Bio Nives Sertić (1984.) je multimedijalna umjetnica. Diplomirala je na Odsjeku za nove medije na ALU, Zagreb 2009. godine. Od 2005. izlaže na nizu skupnih izložbi i surađuje s kazališnim, performativnim i vizualnim umjetnicima. Od rujna 2007. do veljače 2009. glavna koordinatorica interdisciplinarnog projekta Akademija kao laboratorij, ALU Zagreb. Trenutno radi na projektu O MM u Multimedijalnom centru sveučilišta u Zagrebu i s umjetnicom Ivom Cepanec vodi vizualni program za mlade umjetnike Antibiotik u AKC Medika. Trenutno živi i radi u Zagrebu.

Sonja Pregrad (1980.) se bavi suvremenim plesom i koreografijom. Diplomirala ples i koreografiju 2005. na Plesnim akademijama u Rotterdamu i Arnhemu, School for new dance development u Nizozemskoj. Radi u Hrvatskoj, Njemačkoj i Sloveniji kao autorica vlastitih projekata (SOLO, Oh my body, if only you were here with me,…) te surađuje na interdisciplinarnim projektima realiziranim u suradnji s plesnim, kazališnim i likovnim umjetnicima (Leja Jurišić, Johanna Chemnitz, Irma Omerzo i Sanja Iveković). Suorganizatorica je IMPROSPEKCIJA – inicijative za razvoj i afirmaciju improvizacije kao izvedbene umjetnosti. Živi i radi u Zagrebu.