ANA Elizabet (HR)

Dišeš?

svjetlosna instalacija
Vranicanijeva poljana
za trajanja festivala, od 20.00 do 08.00 h

Urbano diseminirana poruka odaslana radom Dišeš? koristi medij reklame kao protezu, mimikrijski prisvajajući reklamno sredstvo za prijenos pitanja. Tako uzima pažnju, zavodi, upućuje na pomak u perspektivi, otvarajući neku novu vrstu suodnosa. A ta pomakom prouzrokovana druga pažnja postaje direktna ‘investicija’ u samog promatrača.
Dišeš? funkcionira kao svojevrsni podsjetnik-pomagač i cilj mu je da, makar na trenutak, osvijetli/osvijesti unutarnji prostor gradskog promatrača/šetača/korisnika.

Rad je trebao biti izveden kao neonski znak i privremeno postavljen na istočno pročelje Hidrometeorološkog zavoda. Zbog nemogućnosti iznalaženja rješenja koje će biti prihvatljivo Zavodu za zaštitu spomenika, forma rada je promijenjena. Sva komunikacija sa Zavodom za zaštitu dokumentirana je i dostupna u kuli Lotrščak i na web stranici festivala.

ODBIJENICA GRADSKOG ZAVODA ZA ZAŠTITU SPOMENIKA

Bio ANA Elizabet je diplomirala kiparstvo na Akademie der Bildenden Künste u Beču u klasi prof. Gironcolija1998. godine. U svom kiparskom radu posebno je usmjerena na skulpture namijenjene stalnom postavu u javnom prostoru. Više je puta nagrađivana za svoj rad (1. nagrada i realizacija natječaja Umjetnost u javnom prostoru, Donja Austrija – izvedena skulptura u Eisgarnu, Donja Austrija, 2002.; nagrada majstorske klase, Akademie der Bildenden Künste, Beč, 1998.; realizacija rada u javnom prostoru u okviru simpozija Panta-Rei, rad u Strausbergu, Berlin, 1997.). Izlagala je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama poput Heaven 180° degrees, Galerija Križić-Roban, Zagreb 2006.; Home Enlightenment, ITD, Studentski Centar, Zagreb, 2005.; Friends, izložba s Brigitte Boll, MASC Foundation, Beč, 2000. ANA Elizabet rođena je 1969. u Zagrebu gdje živi i radi.

www.ana-elizabet.org