hr/en
Događanja   

Konferencija
6. – 9. 10. 2011. Kino Grič / javni prostori
Raspored

Tko riskira profitira: prostor grada kao poprište borbe
Četvrtak, 6. 10.

Pored predavanja teoretičara Srećka Horvata, Trentona Oldfielda i Irfana Hošića, umjetnice Ana Zubak i Rafaela Dražić predstavljaju projekte realizirane u srpnju u kojima su se bavile privatiziranim zagrebačkim neboderima. Zubak je postavila ispred Ciboninog tornja i Iličkog nebodera velike panoramske fotografije snimljene na njihovim vrhovima, zatvorenima za javnost. Zajedno sa stotinama građana koji su se u javnoj akciji fotografirali ispred snimaka pogleda na grad, postavila je pitanje o (ne)mogućnostima izlaska na nekad dostupne vrhove zagrebačkih nebodera. Dražić je iskoristila pročelje Cibone kao ekran za upućivanje kritike sprezi aktualne politike i krupnog kapitala i ispitala što se događa kad u javnom prostoru osvane zastava Republike Agrokor.

Skrivene povijesti: idelogije i identiteti grada
Petak, 7. 10.

Ove je godine UrbanFestival prvi put iskoračio van granica Zagreb kroz suradnju s pazinskim festivalom Sedam dana stvaranja. O edukacijskom i radioničarskom pristupu festivalu govore njegovi pokretači i osnivači David Belas i Toni Erdfeld kroz osvrte na umjetničke intervencije u javni prostor Pazina, dok francuska umjetnica Clemence Agnez predstavlja site specific rad koji je na poziv [BLOK]-a realizirala u prostoru Muzeja Grada Pazina. O povijesti pobuna omladine u Zagrebu govore Tanja Vrvilo i DB Indoš predstavljajući adaptaciju predstave Cefas za javni prostor grada. Zvučna karta Cefas, izvedena u tri slike, o akcijama revolucionarno-literarno-đačke družine i neuspješnom atentatu na bana Cuvaja 1912. mogla se je vidjeti u (polu)javnim prostorima Zagreba u lipnju.

Otpor nestajanju javnog prostora
Subota, 8. 10.

Predstavljamo tri nova projekta, od kojih se neki nastavljaju i nakon listopada. Urbani povrtnjak suradnja je više udruga i pojedinaca, a ispituje mogućnost stvaranja prostora za uzgoj hrane u gradskom tkivu, koji je ujedno i javni prostor socijalizacije i razmjene znanja. Nakon druženja u povrtnjaku koji od travnja raste na terasi Kluba SC, o urbanom vrtlarstvu raspravljat ćemo uz društvo udruge KUD Obrat, koja će predstaviti svoj ljubljanski vrt, iznikao na gradilištu u zastoju. Drugačiju reakciju na nestanak javnog prostora nudi nizozemski umjetnik Jonas Staal u svom performansu kojeg izvodi početkom listopada u samom centru Zagreba, bez najave i prisutstva namjerne publike. Otpor drugoj vrsti privatizacije, one u školstvu, pruža zagrebačka umjetnica Nicole Hewitt pokretanjem škole u kojoj ne postoji hijerarhija vođenih i voditelja, a čiji cilj nije steći određeno mjerljivo znanje već suradnički istraživati zajednički interes.

U procjepu: istraživanje socijalnih prostora između privatnog i javnog
Nedjelja, 9. 10.

Posljednji dan festivala klizimo na polje ispreplitanja javnog i privatnog prostora. Gosti i privremeni stanovnici stana u kojem je u lipnju živjela bez ulaznih vrata beogradska umjetnica Dušica Dražić govore o iskustvu sudjelovanja u performansu „Procjep“, a kanadska umjetnica Michelle Teran i beogradska arhitektica Dubravka Sekulić nakon dugotrajnih istraživanja realiziraju nove projekte i vode nas na specifične ture Zagrebom. Teran gradi dokufiktivni narativ o stanovanju u gradu temeljen na istraživanju Zagreba preko YouTube kanala, dok Sekulić predstavlja presjek stanovanja u zagrebačkim neboderima od modernističkog «prava na stan» do socijalističkih izmjena zakona o njihovoj izgradnji. Za kraj, kulturni antropolog Bojan Mucko reflektira eksperimentalnost, efemernost i graničnost programa i projekata UrbanFestivala 11.

***Prvi dio rada Michelle Teran u formi je predavanja i otvoren najširoj publici, dok se za drugi dio potrebno unaprijed prijaviti radi specifičnosti lokacija koje ćemo podsjetiti. Radi ograničenog broja sjedala, molimo Vas da osigurate svoje mjesto unaprijed i za projekt Dubravke Sekulić. Prijave primamo na ana@urbanfestival.hr ili sms-om na 091 256 5656.